Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtårta med marängtäcke och rökta plommon

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Makalöst god och läcker tårta med mandlar och timjansmakande plommon. God att servera med lite syrlig citronhonung, smaksätt den flytande honungen med finrivet skal av citron och lite pressad citron. Ringla det över plommonen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i mikro eller över vattenbad. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och vänd ner mjölet. Häll upp smeten i en smord och lätt mjölad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna.
  3. Maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen har nått 110 grader börjar du vispa upp äggvitan. Tillsätt sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i ett par minuter, sänk hastigheten, tillsätt vaniljsocker och vispa tills marängen har svalnat. Bred marängen över chokladtårtan och bränn den med en gasolbrännare.
  4. Mandlar: Lägg ett lager spån, ca 1 cm tjockt i bottenplattan på röken. Rosta mandeln hastigt i en stekpanna, droppa i oljan och vänd runt. Strö över saltet. Flytta över mandeln på en bit hushållspapper. Lägg på gallret i röken och lägg mandeln på en bit dubbelvikt aluminiumfolie på gallret, sätt på locket. Sätt röklådan antingen på spisen eller på grillgallret på medelvärme. Rök mandeln i ca 15 minuter i lådan (beroende på hur stark värmen under lådan är), eller tills spånet börjar få färg och lådan är fylld med rök.
  5. Plommon: Dela plommonen på mitten. Lägg ett lager spån, ca 1 cm tjockt, i bottenplattan på röken. Lägg på gallret och lägg plommonen med snittytan uppåt, strö över timjan och lägg på locket. Sätt röklådan på spisen eller ute på grillgallret på medelvärme. rök plommonen i ca 15 minuter i lådan (beroende på hur stark värmen under lådan är), eller tills spånen börjar få färg och lådan är fylld med rök. Pensla plommonen med honung.
  6. Skär upp tårtan och servera den med rökta plommon och mandlar. Garnera med timjan och pudra över lite kakao.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.