Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtårta med salt kolasås och marshmallowsfyllning

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Tårta gör gott för själen! Här är en underbar och helt oemotståndligt god chokladtårta med alla smakkombinationer man kan tänka sig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbottnar:
  2. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft) Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt kaffet, lite i taget och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem i mitten av ugnen i 50-55 minuter. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnarna så att de blir raka.
  3. Salt kolasås:
  4. Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden, lite i taget. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak men snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.
  5. Marshmallowsfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowsfluff och vispa ihop till en slät smet.
  6. Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa ner smöret, lite i taget och därefter chokladen.
  7. Det går bra att föra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.
  8. Montering: Bred ut ett jämnt lager marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa med nästa botten. Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 minuter.
  9. Stryk tårtan med resterande smörkräm. Garnera tårtan eventuellt med maltesers.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.