Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Choklastårta med tryffel och whiskeygrädde

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Kan med fördel förberedas flera dagar i förväg. Förvaras tätt försluten i kylskåp i högst 3 dagar, går att ha i frysen i ett par veckor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med tårtan: Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret, tillsätt det kalla kaffet. Vispa äggvitorna fluffiga och tillsätt sockret. Fortsätt vispa till fluffig maräng. Blanda försiktigt ned äggulorna, smörblandningen och till sist mjölet.
  2. Blanda inte för länge så att smeten sjunker ihop, den ska vara luftig. Häll smeten i en form med löstagbara kanter (ca 20 cm i omkrets). Baka i 180 grader i 20 minuter. Låt svalna i 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett bakplåtspapper.
  3. Sätt in i kyl i minst 2 timmar och ta sedan försiktigt ut kakan ur ringen.
  4. Så här långt kan tårtan förberedas om du vill servera den vid ett senare tillfälle.
  5. Tryffeln: Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och glukos i en kastrull och häll över chokladen. Blanda tills det blir fingervarmt. Tillsätt whiskeyn.
  6. Placera tårtan på ett galler (t.ex. ett ugnsgaller). Häll tryffeln över tårtan, så att den får en slät yta, låt stå och stelna ca 10-15 minuter och flytta sedan över tårtan på ett serveringsfat.
  7. Grädden: Vispa löst och blanda i whiskeyn. Kyl.
  8. Vid servering: Pudra lite kakao ovanpå tårtan och dekorera med färska bär. Serveras med whiskeygrädden och gärna med ett glas maltwhiskey bredvid.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.