Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 35 minuter
Skriv ut

Det här är en så kallad Chop Suey Deluxe-wok (tre olika sorters kött. Det går bra med färre köttsorter, såklart eller annat kött än det som nämns i receptet.) som jag lagade till lunchbuffén varje dag när jag arbetade på asiatisk restaurang. Om du får rester över går det bra att spara till dagen efter, men såsen kommer att bli aningen lösare i konsistensen, eftersom grönsakerna släpper ifrån sig vätska. Sorry för den crappiga bilden.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Du behöver: 1 stor kastrull 1 wokpanna eller panna med hög kant.
  2. Börja med woksåsen. Koka vattnet med hönsbuljongtärningen tills den smält. Smaksätt/färgsätt med sojan. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och tillsätt under vispning tills såsen nästan är lika tjock som en kräm. Pressa i vitlöken, rör ner Sambal Oeleken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Koka jasminriset. Följ anvisningarna på paketet.
  4. Slanta morötterna, strimla löken i centimeter tjocka skivor.. Skiva eller klyfta champinjonerna, skär squashen i centimeter-tjocka stänger och paprikorna i storlek av ungefärligt en femkrona. Skiva chilin tunt. Låt kärnorna vara kvar om du gillar hetta. Lägg grönsakerna åt sidan.
  5. Putsa och strimla fläskköttet i tunna skivor. Gör samma sak med fläskköttet. Skala räkorna. Om köttet har varit nedfruset så brukar jag skiva det tunt med vass kniv, medan det fortfarande är halvfruset. Då blir resultatet allra bäst, men det är såklart en smaksak.
  6. Hetta upp en panna med olja och stek fläskköttet först. Köttet ska inte få någon färg, bara vara mjukt. Lägg köttet i pannan/kastrullen med woksås och låt koka efter så fläskköttet inte är rosa. Stek inte för länge! Köttet blir hårt. Efterkoka hellre i woksåsen.
  7. Fräs nötköttet under hastig omrörning i samma panna som du stekt fläskköttet i, med lite olja. Samma sak gäller här. Köttet ska inte få någon färg, bara bli mjukt. Tillsätt sockret och rör ut i pannan när köttet fortfarande är sladdrigt, vattnigt och ser oklart ut. (Ja, det låter konstigt, men så gör man i asien och på många asiatiska restauranger i Sverige.) Därav de millimetertunna skivorna som blir färdiga i den varma woksåsen.
  8. Lägg köttet i pannan med woksås och fläskkött. Ställ pannan/kastrullen åt sidan. Salta och peppra.
  9. Woka grönsakerna i olja. Sista sekunderna slänger du i räkorna och låter dem wokas med. Lägg över i pannan med köttet och såsen och rör om.
  10. Du kan givetvis göra allt samtidigt (utom såsen, som du häller på sist) i en wokpanna, men jag har för liten spis därav allt lyftande hit och dit.
  11. Smaka av. Lite mer vitlök är aldrig fel. Kanske lite salt och peppar. Servera med jasminriset som nu svällt färdigt.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • KEL 29 augusti 2010

    Detta lät hur gott som helst... ska definitivt prövas. Och bilden är bra :)

  • marfo133 29 augusti 2010

    Tack snälla! =)

  • Annie28 15 januari 2011

    Tycker detta låter supergott! ska prövas å jag tror det kan bli en favvo. Tyckte oxå bilden va bra...

  • Aron 23 augusti 2011

    Jag säger bara: Det var det godaste jag lagat. Trodde inte det kunde komma upp i denna nivå men jag hade definitift fel. jag säger bara AHHHHHHHHHHH.

  • Zoliz 27 mars 2012

    Har gjort denna efter ditt recept förut å det var super gott! Idag tänkte jag testa å göra med Kyckling

  • marfo133 27 mars 2012

    Vad kul att ni gillar receptet! Jag är dock helt övertygad om att det är er egen snits som piffar till maträtten alldeles extra! =)

  • Jenniewe 12 maj 2012

    Åh, så gott! vi har redan lagat det två gånger, med andra grönsaker dock. Men det är såsen som gör den så speciell.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.