Ciabatta ("utgången morgontoffla") är ett ljust och smakrikt matbröd, som ofta serveras till måltiderna i Italien. Den kraftiga smaken bildas under den långa jästiden före gräddningen.
Instruktioner
- Häll det mesta av vetemjölet - spara 1 dl till utbakningen -, salt, olivolja och socker i matberedarens bunke. Smula över jästen. Häll på vattnet och arbeta degen med degkrokarna 5-6 minuter. Degen skall vara lös efter degbearbetningen.
- Pensla en skål med olivolja. Häll över degen, täck med plastfolie och låt jäsa en timme.
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut degen till ca 30x 45 cm. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! Knåda inte degen.
- Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12 x 15 cm. Sätt dem ej för tätt, på bakpappersklädd plåt. Drag ev ut dem lite.
- Låt bitarna jäsa ca 2 timmar före gräddning.
- Grädda i 200°, ca 25 minuter.
Publicerat den
28 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Supergott.... !!!!
Kanongott!
Gott och lättbakat
Underbart recept. Enkla råvaror som alla har hemma. Har man bara en matberedare så är det ett väldigt enkelt bröd att göra. Har bakat det 3 gånger och lyckats varje gång. Vetemjöl special kan bytas ut mot vanligt vetemjöl och vanlig olja kan användas. Givetvis blir inte resultatet riktigt lika bra om man tar vanligt vetemjöl men det fungerar.
är det verkligen en matsked salt???
Det var visst en matsked salt... men jösses vilket gott bröd jag bakade. Tusen tack för receptet. Det ska jag verkligen spara och använda mycket.
Bra recept på goda Ciabatta!
Gott och lättbakat. ett recept jag kpmmer att baka efter igen, en höjdare.
Kanon det blir att baka flera gånger