Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ciabatta på surdeg

(2 kommentarer)  
Ciabatta på surdeg Ciabatta på surdeg
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 18 timmar
Skriv ut

Med endast surdeg som jäskraft. Ciabatta är ett Italienskt, smakrikt och ganska segt bröd som fått jäsa länge. Det är degens långa jäsningsperiod före gräddningen som gör det så smakrikt. Nygräddad är ciabatta lite seg inuti och delikat knaprig på utsidan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t.ex i ugnen med endast ugnslampan tänd).
  2. Blanda alla ingredienser utom salt i en köksassistent och låt den knåda degen i ca 10 min, tillsätt salt och kör ytterligare 3 min. Degen ska vara kladdig (ganska lös, tillsätt ev. mer vatten) och seg. Lägg/platta ut degen i oljad bunke/långpanna och jäs ca 2 tim. Vänd upp på väl mjölat bakbord. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. kalljäsa i kylskåp under natten.
  3. Grädda i 200° ca 20 min, innertemp 97°. Hetta gärna upp ugnen till 250° med plåt eller baksten inne och låt bakpappret glida över dit. Sänk sedan värmen till 200°.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • maithab 6 juli 2010

    Ja så här såg de ju ut innan de blev fyllda med bacon, sallad och tomat (BLT).

  • maithab 9 juli 2010

    Mmmm. Bättre och bättre dag för dag! Jag har just avnjutit nybakade, varma ciabatta på surdeg. De blev ännu bättre denna gången, förmodligen för att de fått jäsa längre tid (under natten i kylen). Jag använde grövre durumvete denna gången och det var nog det som gjorde att jag var tvungen att använda mer vatten. Jag funderar på om jag ska justera upp vattenmängden ytterligare i mitt recept till drygt 6,5 dl. Det funkar bra att jäsa första gången på en oljad långpanna. Då är det bara att stjälpa upp degen på mjölat bakbord och trycka ut den till rätt storlek och dela. Jag hade kunnat få ut 14 eller 16 st också men det får jag inte plats med på en gång på bakstenen i min ugn.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.