Ciabatta (glutenfri)

Bjöd på detta bröd till min tvillingsyster, som inte heller tål gluten, och hon blev rejält paff över att det var glutenfritt. Hon sa att det var precis som vanligt bröd och att det var det godaste glutenfria brödet hon ätit. På min lista kommer detta bröd på andraplats för det är inga kryddor/smaker i det. Men jag ska experimentera lite mer med detta recept....tror det är ett jättebra grundrecept på ett glutenfritt matbröd!

Ciabatta (glutenfri)
Källa: Jag
Uppladdad av: FettFia
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

25 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
4 msk rapsolja
2 tsk havssalt
Ca 5 dl glutenfri fin mjölmix (jag föredrar Sempers mjöl bättre än Finax)

Betyg (16 röster)
Antal personer
2-3
Visningar:
24539
Sparat:
847

Gör så här

Smula jästen i en bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda med en trägaffel tills du får en jämn och tjock smet.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Klicka ut smeten i tre högar och forma dom med mjölade händer till smått avlånga ciabattabröd (jag gillar höga bröd, så jag har dom väldigt höga).
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 50 min (dragfritt och vid ca 18 gradig rumstemperatur, EJ nära värmekälla tex spisen!).
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda dina ciabattabröd mitt i ugnen i ca 15-20 min (det står 20 min i boken, men min ugn är så kraftfull så jag har dom i ca 15 min, ha koll!).
Jag brukar lägga en stor bit aluminiumfolie över bröden när det är ca 5-7 minuter kvar av gräddningen, för jag vill bevara den gyllene färgen (annars kan dom bli rätt mörka).
Låt svalna på galler en stund.
Ät direkt, eller linda in i en duk om dom ska ätas lite senare. Annars frys dom direkt när dom svalnat något.

Jag gillar inte hårda ytor på bröd, men vill du ha en hårdare/knaprigare yta, så kan du klappa in lite mjöl ovanpå bröden innan du ska jäsa dom. Du kan också skippa bakduken när du tagit ut dom ur ugnen, så får dom en lite hårdare yta.

Tips; Jag provade göra dessa med hackad dill i, till en middag, och det blev jättegott! Sen provade jag, med samma dillbröd, smöra ett tunt vitlökssmör på och rosta snabbt i ugnen och det blev supergott!

LIKNANDE RECEPT

över 2 månader
över 2 månader
av Heidi78
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av FettFia
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT