Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronmarängbakelser

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Läckra och fräscha bakelser med mandelbotten, citronfyllning och italiensk maräng på toppen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan fint. Lägg den i en bunke, vispa i smöret, därefter äggen, ett i taget. Vänd till sist i mjölet. Lägg bakplåtspapper i botten på två formar, ca 20 x 20 cm. Om du inte har två formar kan du grädda smeten i två omgångar.
  3. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 17 minuter. Låt dem svalna. Lyft upp bottnen ur formen och ta bort bakplåtspapperet. Diska ur en av formarna och klä den helt invändigt med plastfolie. Lägg i en av bottnarna med gräddningsytan uppåt.
  4. Citronfyllning: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp citronsaft, socker och ½ dl av vattnet. Rör ihop Maizena och äggulan med resterande vatten (½ dl). Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt det sjuda tills krämen börjar tjockna.
  5. Häll upp den i en bunke och tillsätt smöret, lite i taget och rör till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det försiktigt i en kastrull. Rör ner det i citronsmeten medan den ännu är varm. Häll fyllningen på bottnen och lägg på den andra bottnen med gräddningsytan neråt. Plasta in formen och ställ den i frysen i minst 3 timmar.
  6. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen når upp till 110 grader börjar du vispa upp äggvitorna. När sockerlagen nått 121 grader häller du den i en fin stråle i äggvitorna och vispar på högsta hastighet i ett par minuter. Sänk hastigheten, tillsätt vaniljsockret, och vispa tills marängen svalnat.
  7. Ta upp den frysta kakan ur formen. Bred ut det mesta av marängen över kakan. Skär upp kakan i bitar när den fortfarande är fryst. Fyll resten av marängen i en engångssprits med en rundtyll och spritsa fina små toppar ovanpå. Bränn av ytan med en gasolbrännare.
  8. Servera gärna bakelserna med hallon eller jordgubbar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.