En mycket syrlig men jättegod citronpaj. Det är en av mina favoritpajer eftersom den inte är så söt. Om du föredrar en lite mildare citrussmak kan du ersätta en tredjedel av citronsaften med vatten.
Instruktioner
- Så här gör du pajskalet:
1. Lägg samtliga ingredienser utom äggen i en matberedare och kör ihop dem snabbt.
2. Tillsätt ägget + äggulan och kör till en jämn deg.
3. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet minst 1 timme.
4. Smörj en pajform, ca 23-24 cm i diameter, noga med smör.
5. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och lyft försiktigt över den i formen. Nagga den med en gaffel och låt den stå kallt i kylen i minst 30 min.
6. Förgrädda pajen längst ner i ugnen i 200 grader ca 12 min.
- Så här gör du citruskrämen:
1. Blanda samtliga ingredienser till krämen i en kastrull. Sjud den under omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka, för då är risken stor att den skär sig.
2. Häll krämen i pajskalet och fördela den med hjälp av baksidan på en sked.
- Så här gör du marängtäcket:
1. Rör ihop äggvitorna med socker och citronsaft i en glasskål och vispa blandningen kraftigt i ett vattenbad på spisen.
2. Värm den till ca 55 grader. Använd termometer. Den ska bli tjock och krämig.
3. Lyft bort smeten från spisen när den nått rätt temperatur. Fortsätt vispa tills smeten kallnar, för hand eller med elvisp.
- Så här gör du pajen:
1. Bred ut marängsmeten på citronkrämen i pajskalet och ställ pajen i 200 grader i ugnen.
2. Låt den stå tills den fått lite färg, ca 5 min, men kontrollera noga så att den inte blir för brun.
3. Rosta mandeln lätt i en torr och varm panna på spisen och låt den svalna.
4. Dekorera pajen med mandeln och en skiva citron på mitten.
5. Pajen kan serveras både kall och rumsvarm.
Publicerat den
12 maj 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
smaskens!!! hälsningar johnniej
Jag gör den ofta!