Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citrontårta med persikor

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Är du barnsligt förtjust i citronfromage så kommer du att älska den här läckra och fräscha tårtan. Den smälter i munnen!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Blanda mjöl, smör och socker. Tillsätt citronskal, salt och vatten. Arbeta ihop till en deg. Låt den vila 30 minuter i kylen.
  2. Bearbeta degen lite och kavla ut den så att den precis täcker rundeln. Grädda bottnen mitt i ugnen 10-15 minuter tills den börjar se gyllene ut.
  3. Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 minuter. Blanda 2½ dl mjölk, socker, salt, citronskal och äggulor i en kastrull. Låt blandningen sjuda, inte koka, tills den tjocknat något. Rör om hela tiden.
  4. Ta kastrullen från värmen, låt krämen svalna lite och rör ner kesellan. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinet i ½ dl ljummen mjölk. Det får inte koka.
  5. Rör ner lite av krämen i kastrullen med gelatin så att gelatinet blandas väl. Häll sedan tillbaka allt i krämen igen och rör om väl. Vispa grädden hårt och blanda ner i krämen.
  6. Lägg mördegsbottnen i en springform, ca 24 cm i diameter, snygga till kanten med hjälp av en kniv om den blivit för stor under gräddningen. Häll i hälften av fyllningen och lägg sedan på persikorna. Häll till sist i resten av fyllningen. Låt stelna i kylen minst fyra timmar, gärna över natten.
  7. Ta bort bakformen försiktigt, lossa kakan från formens kanter med hjälp av en spatel eller kniv. Dekorera tårtan med färska bär och en klick vispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.