Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citrusinkokt lax

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Ingick i dottern Sofias studentbuffé. Vi bjöd på fläderbål och som tilltugg tunnbrödsrullar med lax, katrinplommon med bacon. Buffématen var rosmarinmarinerad fläskfilé, citrusinkokt lax, försommarpotatis, rostad grönsakssallad, färskost, och citron & jordgubbstårta. Kan förberedas dagen innan!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela laxfilén på längden i tre delar och skär i 3x3 cm kuber. Lägg kuberna i en djup ugnsfast form, salta och peppra.
  2. Koka upp buljongen med citronsaft, skal, hela dillkvistar och gurkmeja. Häll den heta buljongen över laxkuberna.
  3. Täck formen med plastfolie och låt stå i 20 minuter. Ta bort dillen.
  4. Lägg laxen i kylen tills den ska serveras. Laxen går utmärkt att förbereda dagen innan.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • imminn 5 juni 2012

    Hej! Ska inte laxen kokas eller ugnsbakas? MVH Imminn

  • xeniaxyz 5 juni 2012

    Hej! Nej - i och med att laxen delas i relativt små bitar och man häller på buljongen direkt från spisen tillagas laxen där och då! Jag var osäker på hur det skulle bli men körde ändå. Hade fått några bitar större än 3*3 och bara för att vara på den säkra sidan fångade jag upp buljongen igen med ett halvliter-mått, värme upp det igen och slog på det och sedan snabbt på med gladpacken. Men - det var mest som en säkerhetsåtgärd och laxen blev faktiskt tillagad. Eftersom jag kunde laga laxen dagen innan hade jag tid på mig att testa och det gick väldigt bra. Laxen blev faktiskt lagad bara av att slå på den heta buljongen! (Vet att du kan laga till lax genom att skiva den tunt och sedan värma upp tallrikar i ugn och bara lägga på laxen på tallriken och servera. Den korta stunden RÄCKER för att få fisken helt lagad! Det är inte någon halvrå fisk som serveras - utan lagad - och god! :-) ) Så himla skönt när det är enkelt att göra och lätt att förbereda. Bara att lägga ut laxen i en långpanna och slå på buljongen! Lycka till!

  • asesi1 21 september 2012

    Hej om jag lagar laxen dagen före och ställer i kyl kan jag servera den kall dagen efter på buffé? Hälsn. Åse

  • xeniaxyz 22 september 2012

    Hej! Nej den lagas av den varma buljongen som man slår över! Så det gäller att den är helt het när den slås över. (Jag kände mig själv osäker och samlade upp så mycket som möjligt av buljongen igen, värmde upp den på nytt och slog över. Kände att vissa laxbitar blivit väl stora när jag skivade. Det hade inte behövts. (Lax är ju väldigt snabblagat och behöver inte många minuter för att bli helt klar! Du kan faktiskt skiva rå lax riktigt tunt och värma tallrikarna i ugn. När tallrikarna är riktigt varma, tar du fram dem, lägger på laxen och serverar. Laxen b-l-i-r faktiskt tillagad på detta sätt! Det handlar inte om någon halvrå variant utan det räcker! Fantastiskt faktiskt! Lycka till!

  • xeniaxyz 22 september 2012

    Oj! Nu läste jag kommentarerna i fel ordning... Ursäkta... Det går alldeles utmärkt att laga laxen dagen före och ställa i kylen och servera kall dagen efter på buffé. Det var precis så jag gjorde. Jättesmidigt!

  • xeniaxyz 22 september 2012

    Oj -ursäkta, svarade på fel kommentar (och fick sedan problem med att svara så jag vet inte om svaret blir dubbelt istället...) Det går alldeles utmärkt att laga hela laxrätten dagen innan och förvara kallt till dagen därpå och servera på buffé. Så gjorde jag!

  • Biinii 24 juni 2014

    En helt ok laxrätt, jag hade dock förväntat mig mer citronsmak. Så ska nog ta i lite mer nästa gång, då den absolut kommer göras igen, eftersom min 2-åriga dotter älskade den! Hon tog t.o.m. en extra portion, vilket ALDRIG händer när det serveras fisk. Bjöd även min mamma på detta och hon tyckte också väldigt mycket om det, och bad om receptet. Så, det blir en 4a. :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.