"Tjockpannkakan" clafoutis är en klassiker i det franska köket, oftast smaksatt med just körsbär.
Clafoutis är gott även med annan, lite fastare frukt, som plommon, persikor eller björnbär.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kärna ur körsbären och blanda med 1 dl socker och likören. Låt stå ca 1 timme.
- Smält 25 g smör och låt det svalna. Finhacka mandeln. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ägg, äggulor, vaniljfrön och ½ dl socker pösigt.
- Blanda mandel, citronskal och mjöl och vänd ner i äggpöset tillsammans med smör, grädde och mjölk. Rör ner bär och saften som bildats i smeten.
- Häll smeten i en smord och sockrad pajform, ca 30 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt den svalna.
- Pudra över florsocker och servera clafoutin ljummen med vispad grädde eller glass.
Publicerat den
28 september 2014
Liknande recept
Skriv kommentar