Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Coeur de filét Provencale

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Det franska namnet till trots är denna rätt helsvensk skapad av krögaren och köksmästaren Julius Carlsson i Stockholm. I Provencalska köket är vitlöken och tomater ofta förekommande och här fick Julis Carlsson dessa båda att 'gifta' sig med varann. Denna rätt skall på krögarspråk göras a'la minut, dvs serveras direkt efter tillagandet. En klassiker!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Köttet Salta och peppra oxfilén och bryn den i en stekpanna med brynt smör. Lägg filén i en ugnsfast form (eller använd stekpannan om den har ugnsfast handtag) Stek oxfilén så att den har en röd kärna. Tag ut den ur ugnen och låt den vila lite under en folie
  2. Potatisen Skär den skalade potatisen i tunna skivor Bryn skivorna i oljan och en klick smör Smaksätt med salt, peppar och pressade vitlöksklyftor Lägg potatisen i en ugnsfast form (som du serverar från direkt sedan)
  3. Dela tomaterna bred vitlökssmör på snittytan Griljera dem i ugnen.
  4. När potatisen är klar, skär oxfilén i skivor och lägg i en rad ovanpå potatisen Garnera med skivor av vitlökssmör ovanpå Lägg de griljerade tomathalvorna bredvid oxfilén Servera direkt från formen. Gärna vitlökssmör vid sidan Ett rustikt rödvin är gott till.
  5. I original så lagade Julius Carlsson denna rätt i stekpanna hela vägen, han skar oxfilén i ca 4 cm's bitar och 'plattade' till dem lite och stekte dem i stekpanna och han stekte potatisen färdig i stekpanna, fördelen med detta är att varje 'biff' kan stekas efter gästen eget val, alla vill ju inte ha blodigt kött. Själv föredrar jag att göra det i ugn för man får både potatis, kött och tomater färdiga ung. samtidigt. (det går ju att skära bort en bit av filén och köra lite längre i ugnen när resten vilar) Man gör det som passar en bäst! Denna rätt kan man inte misslyckas med och den får alltid mängder av lovord, prova!
  6. Lycka till !

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • thorning 27 december 2012

    Sååå gott, en perfekt Filét Provencale!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.