Denna underbara dessert fick jag lära mig att göra under min praktik på Göteborgsoperan för ett par år sedan. Det är en fantastisk rätt som måste prövas! Lovar att ingen kommer bli besviken!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Koka upp grädde och mjölk. Vispa ihop vanilj, strösocker och äggula. Häll gräddmjölken över chokladen, rör tills allt har smält.
- Häll chokladgrädden över socker/äggula. Blanda. Häll i portionsformer (räcker till 4-6 beroende på storlek). Lägg formarna i en långpanna. Sätt i ugnen och fyll sedan långpannan med kokande vatten så att det täcker cirka halvvägs upp på formarna.
- Baka cirka 45-60 minuter tills smeten har stannat. Den ska vara mycket krämig men inte rinnig. Den stelnar ytterligare när den kyls. Ta ut formarna, låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar.
- Ta fram formarna. Strö ett tunt lager råsocker över varje brûlée och använd en brännare för att få till ett knäckigt täcke. Eller sätt ugnen på högsta temperatur och grillelement. Ställ formerna under grillelementet och låt sockret smälta. Båda metoderna går riktigt fort så var försiktigt. Det är bättre med lite halvsmält socker än bränt! Öva några gånger och du blir bättre.
Publicerat den
19 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Så himla god! Dock stämde inte tiden och graderna tyckte jag, kanske för att jag inte använde varmluften skulle jag tippa på.