Detta kanske låter konstigt, men denna gröt är faktiskt en festmåltid från byn Dannemora i Uppland. När de fattiga i byn ville ha fest bjöds det alltid på denna söta och goda gröt som kan jämföras med klappgröt eller mellanting mellan gröt och pannacotta. Enkel Vaniljpudding helt enkelt. En unik rätt som du kommer att bli kär i!
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Tack för detta recept, har tillagat det flera gånget tidigare men slarvat bort receptet, så nu blev jag lycklig, för Dannemoragröt är en underbar efterrätt!
Oj, det här är överraskande gott! Tack till dig för detta recept, kommer att tillaga detta många gånger till.
Jättegod efterrätt, len och söt! Portionerna var rikligt tilltagna, så nästa gång jag gör Dannemoragröten vet jag att den räcker till minst 5. Tack för receptet! MVH Birgitta
Låter gott. Ska pröva detta till jul på mina barn och barnbarn.Det går väl byta till laktosfritt? Två av dem är laktosintoleranta. Anita Ps kul skrivet i din profil. Osingel...haha hihi...det är jag med.
Hej! I NorrbottensKuriren av den 16 augisti 2001 fanns detta recept.. DANNEMORAGRÖT. 5 dl mjölk, 150 g smör och 1 dl socker värms i en kastrull. 5 msk mjöl vispas samman med 1 dl mjölk och den heta vätskan reds med mjölk-mjölblandningen. Allt kokas under 5 minuter och smaksätts med 25 skållade samt hackade mandlar. Till sist rörs en äggula i, vilket gör gröten gul och grann. Gröten får svalna och äts med ljummen blåbärssoppa. Man kan också festa till det med gräddmjölk och djupfrysta röda bär. Gröten kom ursprungligen till Norrbotten med gruvkarlar från uppländska Dannemora och blev snabbt populär hos norrbottningarna Mvh Blanche
Denna gröt åt jag flera gånger som barn. Då avslutade man tillagningen med att lägga ett lager socker på toppen, som vi sedan karamelliserade med hjälp av en glödgad rostfri matsked. Kanallen 40