Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dannemoragröt

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 5-7 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Detta kanske låter konstigt, men denna gröt är faktiskt en festmåltid från byn Dannemora i Uppland. När de fattiga i byn ville ha fest bjöds det alltid på denna söta och goda gröt som kan jämföras med klappgröt eller mellanting mellan gröt och pannacotta. Enkel Vaniljpudding helt enkelt. En unik rätt som du kommer att bli kär i!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad- eller teflonkastrull. Koka upp och koka sakta på svag värme 2 minuter. Tag av kastrullen från värmen och vispa i 5 minuter.
  2. Häll upp i skålar och servera med grädde och någon god sylt eller färska bär.

Kommentarer (6)

  • Juaqin 2 juni 2008

    Tack för detta recept, har tillagat det flera gånget tidigare men slarvat bort receptet, så nu blev jag lycklig, för Dannemoragröt är en underbar efterrätt!

  • Maripoosa 23 juni 2008

    Oj, det här är överraskande gott! Tack till dig för detta recept, kommer att tillaga detta många gånger till.

  • klockargarden 2 november 2008

    Jättegod efterrätt, len och söt! Portionerna var rikligt tilltagna, så nästa gång jag gör Dannemoragröten vet jag att den räcker till minst 5. Tack för receptet! MVH Birgitta

  • anita_be 9 december 2009

    Låter gott. Ska pröva detta till jul på mina barn och barnbarn.Det går väl byta till laktosfritt? Två av dem är laktosintoleranta. Anita Ps kul skrivet i din profil. Osingel...haha hihi...det är jag med.

  • Blanche 17 december 2009

    Hej! I NorrbottensKuriren av den 16 augisti 2001 fanns detta recept.. DANNEMORAGRÖT. 5 dl mjölk, 150 g smör och 1 dl socker värms i en kastrull. 5 msk mjöl vispas samman med 1 dl mjölk och den heta vätskan reds med mjölk-mjölblandningen. Allt kokas under 5 minuter och smaksätts med 25 skållade samt hackade mandlar. Till sist rörs en äggula i, vilket gör gröten gul och grann. Gröten får svalna och äts med ljummen blåbärssoppa. Man kan också festa till det med gräddmjölk och djupfrysta röda bär. Gröten kom ursprungligen till Norrbotten med gruvkarlar från uppländska Dannemora och blev snabbt populär hos norrbottningarna Mvh Blanche

  • knallen40 22 februari 2011

    Denna gröt åt jag flera gånger som barn. Då avslutade man tillagningen med att lägga ett lager socker på toppen, som vi sedan karamelliserade med hjälp av en glödgad rostfri matsked. Kanallen 40

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.