Så underbart gott, tar tid att förbereda men det är det väl värt...
Instruktioner
- Skär fickor i svålen, från utsidan ända in till köttet. Svålraderna bör vara ½ cm breda.
- Salta svålen. Gnid in svålen med salt och var noga med att det kommer ner salt i svålfickorna.
- Stoppa in lagerbladen i svålfickorna.
- Lägg steken på en ugnsform med galler, så jämnt som möjligt. Lägg eventuellt bitar av hopvikt foliepapper under steken så att höjden blir densamma över hela steken.
Häll vatten i ugnsformen.
- Ställ in stektermometern på 55º och stick in den i sidan på steken. Termometern ska sitta så att den når in till stekens mitt.
- Ställ ugnsformen med steken på en bakplåt i mitten av ugnen som inte är uppvärmd. Ställ in ugnen på 200º.
- Stek köttet i ugnen tills termometern visar 55º.
Känn efter med en gaffel om svålen har blivit spröd.
- Om svålen är spröd ska köttet stekas vidare till stektermometern visar 65º.
- Om svålen inte är spröd ännu, höj ugnstemperaturen till 250º och stek vidare tills termometern visar 65º.
- Ta ut steken ur ugnen och packa in den i aluminumfolie.
Skär upp steken och servera med kokt potatis, brunsås av skyn, smaksatt med svartvinbärsgelén samt rödkål.
Publicerat den
15 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar