Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dansk leverpaté

 
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

Servera denna hemlagade paté nästa gång du ska bjuda på en förrätt. Den är enkel att göra och kan förberedas i god tid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj levern noga och skär bort större blodkärl och hinnor. Dela levern i mindre bitar och mal den sedan fint, gärna två gånger. Skölj, tärna och mal späcket för sig. Skala och dela löken i grova bitar, finhacka den i matberedaren.
  2. Smält matfett eller rapsolja i en fettsnål stekpanna och fräs löken i 5 minuter under omrörning. Låt svalna. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Skölj sardellfiléerna och tärna dem sedan fint. Blanda lever, späck, lökmassa, sardellhack, grädde och potatismjöl. Krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner äggen. Provstek ett par matskedar av färsen för lagom kryddsättning.
  4. Förbered och fyll en 2-liters ugnsfast form. Klä formen med tunna späckskivor eller bakplåtspapper. Häll i smeten, vik över och täck ytan. Späcket skär man sedan bort på tallriken. Stöt formen då och då mot ett mjukt underlag så att smeten packas och luften avlägsnas. Vik över späckskivorna eller bakplåtspappret. Grädda färsen i vattenbad ca 1,5 timme i ugnen. Ställ den fyllda formen i en braspanna. Placera i nedre delen av ugnen. Häll sedan på så mycket vatten att formen står till hälften i vatten.
  5. Låt patén svalna helt och låt den stå kallt i 24 timmar i formen. Stjälp upp och skär patén i skivor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.