- Serverar: 2 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Ingen köpejäst, obefintligt med socker, rikligt med rågkross. Ett härligt danskt rågbröd med mycket god smak och utan all sirap som många recept innehåller.
Instruktioner
- Ugn, 200°C.
- Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent.
Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda. Jämna till ytan på bröden med en slev.
Spraya över vatten på ytan och låt jäsa under en fuktig bakduk i 12 timmar.
- Innan bröden sätts in i ugnen, tag exempelvis ett grillspett i trä och gör 20-30 hål ändå ned till botten i formen. Detta förhindrar att skorpan reser sig från resten av degen.
- Grädda i cirka 60 minuter om du använder formar på 2 liter, för formar på 1.5 liter tar det cirka 70-75 minuter. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C.
- Tag ut bröden ur ugnen och låt dem ligga kvar i formen cirka 5 minuter. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden. Stjälp upp bröden på galler, slå om en bakduk runt bröden. Har du en lätt skärbräda i plast, lägg denna ovanpå handduken så att kondensen stannar kvar och mjukar upp skorpan. Låt svalna på galler i cirka 2 timmar. Lägg de småljumna bröden i plastpåse för att ytterligare mjuka upp skorpan.
- Bröden är klara att skära efter 4-5 timmar. Förvara brödet i kyl, då håller det sig i minst en vecka om plastpåsen försluts ordentligt.
- Källa: Jag tror receptet är en variant av ett recept som danska matprofilen Camilla Plum lagat.
Publicerat den
20 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar