Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Delikat ostsufflé

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Ta mod till dig och gör en sufflé. Detta recept bygger inte på några trolleritrick och det lyckas alltid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält matfettet på svag värme. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Värm ugnen till 180 grader. Smörj botten på en suffléform eller en ugnsform med höga kanter som rymmer 1,5 liter.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ åt sidan. Vispa samman mjöl, mjölk, salt, peppar och muskot till en jämn smet.
  3. Häll blandningen i kastrullen med det smälta fettet, koka upp och låt sjuda på svag värme tills den tjocknar.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör ner gulorna. Blanda bakpulver och ost och rör ner det smeten. Smaka av med salt och peppar. Vänd slutligen försiktigt ner de vispade äggvitorna.
  5. Häll sufflésmeten i formen och jämna till ytan. Grädda sufflén på nedersta falsen i cirka 1 timma.
  6. Viktigt för att du ska lyckas med en sufflé: Äggvitorna måste vispas till riktigt hårt skum och försiktigt vändas ner i grundsmeten. Det är en förutsättning för att sufflén ska behålla sin volym och sin fluffighet. Volymen minskar alltid något när man blandar smeten, men den ökar under gräddningen och kan t o m fördubblas. Det är också viktigt att sufflén står på nedersta falsen och att du inte öppnar ugnsluckan under gräddningen. Draget kan nämligen få den att sjunka. Servera sufflén när gästerna har satt sig och sätt försiktigt ner den på bordet.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • h1978n 12 mars 2009

    gjorde denna med paprika och svamp i. Fungerade bra. Första gången jag gjort sufflé. De va internsant å inte alls svårt. Ska testa fler gånger.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.