Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Den godaste grytan

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Eget recept, prisbelönt i tidningen Expressen 2006. Receptet är mitt resultat efter ett antal försök att efterlikna en rätt som jag njöt av på en liten jugoslavisk kvarterskrog på Söder i Sthlm. Resultatet blev så lyckat att rätten blivit en av favoriterna i vår repertoar av husmanskost.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär det putsade köttet i ca 3 cm tärningar. Vänd dem ordentligt i mjölet och bryn dem runt om i oljan och smöret i het gryta (gärna järngryta). Slå på vatten så det täcker.
  2. Skär paprikorna i grova bitar (var noga med att avlägsna frön och alla vita hinnor) och tillsätt halva mängden i grytan genast. Gör likadant med en av lökarna.
  3. Låt grytan sakta småputtra på spisen någon timme tills köttet är mört (se upp så inte köttet kokar sönder). Tillsätt tomatpurén.
  4. Skär en av de återstående lökarna i bitar. Tillsätt den och resten av paprikorna mot slutet av koktiden, liksom den eventuella vitlöken. Grovhacka tomaterna och lägg ner i grytan (det blir godare om dessa har visst tuggmotstånd kvar). Tillsätt grädden.
  5. Smaka av med salt, peppar och spiskummin.
  6. Finhacka kvarvarande lök och servera den rå som tillbehör tillsammans med kyld gräddfil. Bjud kokt ris till.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Diddi1982 16 mars 2012

    Hej! Läste ditt recept och det verkar väldigt gott, men måste fråga; När ska grädden, de krossade tomaterna och saften av citron/lime ner i grytan? Du har inte skrivit ut det i hur man gör din gryta och visst kan man tro att det ska ner tillsammans med tomaterna som hackas och resten av paprikan...men det kan ju också vara tillsammans med vattnet så att allt kokas med köttet.. Så tänkte att det är bäst att fråga, för att få det så likt din gryta som möjligt. Tack för ett lockande recept! Mvh Diana

  • Anderstam 17 mars 2012

    Tackar & Bugar för en mycket delikat middag ! Bifogar en bild på den första lilla provportionen. Det blev många fler uppätna portioner. En klar 5 poängare.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.