Dhal med röda linser

Kanske lite knepigt att hitta alla kryddorna, men värt besväret. Har annars inte varit en stor fan av linsgrytor, men denna blev god. Serveras förslagsvis med ris. Receptet hittade jag på en veganhemsida enligt nedan, för den som inte är så strikt så är det gott med yoghurt till.

Ingredienser

3 tsk neutral matlagningsolja
1 gul lök
1 tsk riven färsk ingefära
4 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kopp torkade röda linser
2 tsk tomatpuré
4-5 koppar vatten eller buljong
1 burk tomater
Saft av 1 lime
1 kopp hackad färsk koriander

Kryddblandning:
2 tsk senapsfrön
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskumminfrön
6 kryddnejlikor
4 kardemummafrökapslar

2 torkade röda chili (ta bort fröna)
1/4 tsk malen kanel

Betyg (0 röster)
Visningar:
1697
Sparat:
13

Gör så här

Rosta fröna till kryddblandningen (inte chili och kanel) på medelvärme i ca 5 minuter. Rör ofta. Låt svalna. Stöt i mortel eller mal i kaffekvarn till pulver.

Sautera löken 5 minuter i en stor gryta. Tilsätt vitlök och ingefära, sautera ytterligare 5 minuter. TIllsätt kryddor och salt, sautera ytterligare 5 minuter.

TIllsätt vattnet och rör så att allt löser sig i grytan. Tillsätt tomatpuré och linser, koka upp och sänk sedan värmen så det sjuder. Sjud ca 20 minuter.

TIllsätt tomater, limejuice och koriander och ev mer vatten. Sjud ytterligare 10 minuter eller tills linserna är helt mjuka.

LIKNANDE RECEPT

av Marre73
över 2 månader
av Queenie
över 2 månader
av UllaC
över 2 månader
av Bojka
över 2 månader
av Marre73
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader