Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dillpotatisbröd i ugn eller bakmaskin

 
Skriv ut

Ett bröd jag komponerade för att passa till en bjudning där jag skulle göra bröd till rostbiffsmörgåsar och andra smörgåsar med olika sorters kött. Gjorde provbaket i bakmaskinen, och det blev mycket lyckat. Räknade då om mängderna för att göra nästa bak i ugnen, vilket också blev mycket lyckat. Båda bakens bröd gick faktiskt åt under bjudningen, och receptet efterfrågades av många. I receptets ingredienslista står mängderna för ugnsbakning. Ingrediensernas mängd för bakmaskin står efter beskrivningen av tillagningen av ugnsbaket.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och mosa den kokta kalla potatisen. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resen av degvätskan, salt, socker, dill, ägg, potatis och det mesta av mjölet. Knåda nu mycket väl med degkrokar i minst 15 minuter. Degen kommer att vara något lösare och kladdigare än vanlig formbrödsdeg och inte släppa bunkens kanter. Skrapa med en slickepott eller liknande ner degen från kanterna till mitten och pudra över lite mjöl. Låt bunken jäsa övertäck ca 30 minuter. Vält upp på väl mjölat bakbord och pudra över lite mjöl. Knåda lite lätt och dela i 2 bitar. Forma varje bit till en tjock korv och lägg i smord avlång brödform ca 15 dl,. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Vält ur formarna och låt svalna övertäckta på galler.
  2. Bakmaskin: Program standard 900 g. Tillsätt ingredienserna i den ordningen de står i ingredienslistan och starta maskinen omgående. 23 cl mjölk 3 % 40 g smör 1 ägg 150 g kokt mosad potatis 1 ½ tsk salt 2 ½ msk strösocker 1 ½ tsk torkad dill 460 g vetemjöl (7-8 dl) 2 ½ tsk torrjäst

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.