Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skriv ut

Här har samlat ihop olika fyllningar och såser.... 5 fyllningar och 6 såser..... mycket gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Deg: Kör mjöl, majsena, salt och ägg i matberedare. Tillsätt så mycket vatten att degen börjar gå ihop och bildar en boll. Arbeta ihop degen så att den känns smidig och låt den ligga någon timme innan den kavlas ut.
  2. Eller: Blanda jäst, socker och ljummet vatten. Rör tills jästen löst sig. Låt blandningen jäsa till dubbel storlek. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt jästblandningen och mjölken, lite i taget. Arbeta samman till en deg. Knåda den på bakbordet i 10 minuter. Jäs degen till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
  3. Fyllning: Skär köttet i små tunna skivor. Värm fettet i en stekpanna. Stek vitlöken tills den är gyllenbrun. Ta upp den och kasta bort den. Lägg i köttet, sojan och sockret. Stek det i 2 minuter.
  4. Rör ner maizenan utrörd i lite vatten. Låt det tjockna. Arbeta degen i 5 minuter. Rulla den till en korv och dela den i 24 delar. Kavla ut varje del till en rundel ca 10 cm i diameter. Lägg på fyllning och nyp ihop degen till ett tätt knyte. Låt knytena vila i 30 minuter.
  5. Lägg knytena i en ångkokare så att de inte nuddar varandra. Grädda dem över kraftigt kokande vatten i 15 minuter. Servera dem kalla eller varma.
  6. Se till att kycklingen är ordentligt kylskåpskall. Skär kycklingen i mindre bitar och strö salt över. Skiva vitlöken tunt. Banka citrongräset med baksidan av kniven och skär 1 cm av den nedre delen väldigt smått.
  7. Blanda samman vitlök, citrongräs, sesamolja och sambal oelek med kycklingköttet i en matberedare, mixa med korta intervaller samman till en färs. Lägg ner purjolök och räkor och mixa kvickt ihop med kycklingen. Lägg ut en del av dim sum-plattorna och dela upp färsen i mitten på arken.
  8. De torkar snabbt, så lägg ut en del i taget och förvara resterande övertäckta så att de inte torkar. Pensla med vatten eller spraya med en blomspruta på arken. Nyp ihop degen runt kycklingen på 5 ställen, så att det liknar en stjärna. Ångkoka knytena i 8 minuter. Servera genast med dippsåsen.
  9. Blanda kycklingfärs med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök och sesamolja och lite salt. Fukta kanterna på en degplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Upprepa tills fyllningen är slut.
  10. Placera knytena i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker), penslad tunt med olja och placerad i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka i fem minuter.
  11. Koka färsk sparris 3-5 minuter eller tina den djupfrysta. Skär bort nederdelen om den är hård och träig och skär resten i ganska små bitar. Skär också räkor eller kräftstjärtar smått. Blanda sparris och räkor med pressad vitlök, sambal oelek och fish sauce (asiatisk fisksås på flaska).
  12. Smaka av med salt om det behövs. Kavla ut degen och ta ut cirka 6 cm stora rundlar med mått eller glas. Eller lägg upp dumplingplattorna på arbetsbänken. Lägg ungefär en tesked fyllning på varje och nyp ihop rundlarna på 5-6 ställen så att det bildas som en liten korg. Använder man färdiga plattor kan man behöva pensla kanterna lätt med vatten för att de ska gå att trycka ihop.
  13. Låt dem torka cirka 5 minuter. Ställ dem i en ångkokningsinsats, penslad tunt med olja i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka cirka 5 minuter eller tills degen är helt genomkokt. 4-5 dim sum är lagom som en liten förrätt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.