Ett nyttigt surdegsbröd med hela korn. Brödet tar 2 dagar att baka.
Instruktioner
- Dag 1:
Koka upp vatten och slå det över mjöl och linfrön i en bunke.
Rör om och arbeta skållningen tills den är välblandad. Täck över och låt den stå i rumstemp.
Rör ihop surdegen i en annan bunke, täck över och ställ varmt.
Koka helkornen
- Dag 2:
Häll skållning och surdeg i en bunke. Rör ut jäst i lite vatten och rör ner den tillsammans med övriga ingredienser. Arbeta den smidig och jäs i 30 minuter.
Arbeta degen och dela den i 2 delar. Forma till limpor och lägg dem i smorda formar. Jäs till kanten på formen.
Grädda 15 min i 225 grader sedan 40 minuter i 175 grader. Lägg över folie vid fin färg. Själp upp och in i bakduk.
Publicerat den
26 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett gott och saftigt bröd fast jag glömde de kokade dinkelkornen! :) Tog knappt 750 g siktat dinkelmjöl. Degen hårdarbetad men det gick bra i min hushållsassistent. Fick lirka lite med degmassan. Nästa gång tar jag med dinkelkornen och minskar siktat dinkelmjöl til max 500g. Provar mej fram. Tack i alla fall för receptet! :9