Tar lite tid att baka men är väl värt besväret
Instruktioner
- Skållning
Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör ihop till en klumpfri deg. Täck med handduk och låt stå minst 6 timmar
- Degberedning
Smula jästen i degbunken och lös upp den med det ljumna vattnet
Tillsätt det skållade mjölet
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta kraftigt i maskin i 8 minuter eller minst 15 minuter för hand.
Degen ska bli smidig, blank och elastisk
Låt jäsa i bunken till dubbel storlek
- Tillsätt därefter ca 1 dl dinkelsikt och arbeta den kraftigt i 6 min alternativt 10 min för hand
- Sätt ugnen på 225 grader
- Dela degen i 4 delar med oljiga händer och forma till stora bullar. Strö över lite fullkornsdinkel, snitta dem lite med vass kniv, täck med handduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek.
- Grädda 5 min, sätt därefter ner värmen till 175 och grädda ytterligare ca 25 minuter
- Tips: smaksätt gärna med någon brödkrydda. Min favorit är pomeransskal
- Lycka till
Publicerat den
9 september 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Helt klart blir det en stark fyra! Kommer att baka det här brödet flera gånger. Saftigt och gott. Tackar för ett bra recept!