Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Absolut Godaste receptet på Munkar / Donuts!

(21 kommentarer)  
  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut

Så fluffiga! Så perfekta i konsistensen! Så goda!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Baka degen precis som när du gör en vanlig bulldeg!
  2. Torrjäst: Blanda torrjästen med övriga torra ingredienser. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 40grader (lite över fingervarmt.) Blanda ihop degvätskan med det torra ingredienserna och ta sist i äggen. Blanda till en slät ( men lite klibbig) deg.
  3. Vanlig jäst: Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader (fingervarmt) Blanda jästen med degvätskan. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äggen. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg.
  4. Låt jäsa 1 timme
  5. Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock. Stansa ut munkarna med ett glas eller någon annan lämplig form. En flasköppning kanske kan passa för hålet i mitten?
  6. Låt jäsa 30 min till.
  7. Fritera på båda sidorna tills dom är gyllenbruna. Vänd i socker eller smält choklad att doppa dom i. Toppa gärna chokladen med hackade nötter, strössel eller kokos. Vilken glasyr som helst skulle också passa bra!
  8. Obs! Har man ingen fritös kan man fritera i en vanlig kastrull. Men det är viktigt att oljan är 180 grader och att det inte kommer något vatten i kastrullen. Vi använde fritösolja, men det går lika bra med rapsolja. Ni behöver inte fylla hela kastrullen, bara så det täcker munkarna när dom sväller! dom blir ca 5cm höga.

Liknande recept

Kommentarer (21)

  • Claristar 10 juni 2010

    Ska det vara den röda eller blå jästen?? Verkar vara ett toppenrecept.

  • Jessika76 11 juni 2010

    Blå jäst är jättebra att använda till bulldeg. Den jäser visserligen långsammare men det gör att smakerna utvecklas bättre. Men receptmakerskan får svara på vilken jäst som är bäst i det här receptet :)

  • linneafranzen 28 juni 2010

    Jag använde den röda jästen för söta degar, men det går säkert lika bra med blå! :)

  • Nia 26 september 2010

    hur mycket e ca 1 liter i dl ?

  • Olleskog 2 oktober 2010

    Nia, 1 liter är 10 dl

  • jaaniis 12 februari 2011

    Hur mycket är ½ paket jäst? Här i Finland skulle det vara 25g men jag tyckte det lät lite så jag satte 50g. Jättegoda blev de i alla fall och lätta att göra i fritös :)

  • Jessica730 6 april 2011

    Bakade dessa idag.Blev verkligen superbra. Så tack för ett kanonrecept : )

  • LillSnuttan 13 april 2011

    Bästa donut recept jag har provat :)

  • Bullmorsan 21 april 2011

    Bakade munkar för första gången idag! Supergoda o lätta att göra! Sonens betyg: Mamma, du gör världens godaste munkar - godare än de man köper! Så tack för receptet, det var första men inte sista gången!

  • ABOhrstrom 24 juli 2011

    Hej,gör alltid dessa munkar som jag har fått recept på från Finland. dom är nästan nationalrätt där, men jag friterar dom alltid i cocosflott. Blir alltid supergoda!! Mvh Ann-Britt.

  • Mlady 21 september 2011

    ser väldigt goda ut!! går dom att frysa?

  • jasmin70 11 oktober 2011

    Bästa donuts receptet!!! Jag tål inte gluten så jag bytte ut mjölet mot mix och det gick jätte bra. Super gott tyckte familjen.

  • Medaso 17 oktober 2011

    Super goda! Går jätte bra att frysa in, endast någon minut i ugnen och dom blir som nygjorda.

  • LillSnuttan 1 februari 2012

    Bästa receptet som jag har testat hittils :) Jätte goda!

  • Tinak 11 februari 2012

    Bästa receptet vi har provat, får önskemål om att göra dessa ofta=)

  • Sittpuff 29 februari 2012

    Jag ska prova dessa i helgen och ser verkligen fram emot en smarrig efterrätt! Har aldrig testat att göra egna munkar förut.

  • cahg08 6 januari 2013

    Smakar som köpta, jättegoda!

  • Virre85 8 februari 2013

    mmmmm riktigt goda =) La ut en bild på facebook och fick massa kommentarer och gillningar på någon minut =P

  • Reiko 27 november 2013

    Bakade dessa igår och Så Gott det blev :D Smakar verkligen som munkarna man kan köpa~!

  • Teletha 8 december 2013

    ska man lägga smör och mjölet i en skål tillsammans och sen micra?

  • Tinjep 13 maj 2014

    Goda munkar!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.