Smaskig äppeltårta med mandelmassa och tjusig frosting.
Receptet är från boken Sommarens söta av Lisa och Monica Eisenman.
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och bröa en rund bakform.
- Rör ihop smör och socker.
Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i formen.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Blanda dem med kanel.
Tryck försiktigt ner äppelbitarna i smeten.
- Riv över mandelmassan och strö över pistagenötterna.
- Grädda kakan i ca 40 minuter. Låt svalna.
- Frostingen:
Vispa äggvitorna i en ren skål och tillsätt lite farinsocker i taget.
Ställ skålen över ett varmt vatten bad och vispa tills sockret har löst sig och smeten är varm.
Ställ sedan skålen över ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills smeten har kallnat.
- Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning.
Bred frostingen runt om kakan.
- Tips!
Det går att skippa frostingen om man vill göra det lite enklare för sig.
Kakan är jättegod ändå!
Publicerat den
14 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Oj, vad god! Och då hade jag varken frosting eller nötter (för lat). Gott med den knapriga mandelmassan ovanpå! Klickade i lite äpplemos och hade inne den ca 30 min så den blev något kletig i mitten. Alla slukade den. Kardemumma hade säkert också varit gott i.