Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Emmas saftiga brödlimpor

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Ett nyttigt och grovt bröd med en saftig känsla. Oerhört mättande och perfekt till soppor, frukost eller när man är sugen på något gott. Brödet är fluffigt och inte alls så kompakt som det annars kan bli när det är grovt. Ett bröd du kan äta utan att få dåligt samvete då det inte ens innehåller smör!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll 5 dl ljummet vatten i en degbunke. Rör ner jästen. Tillsätt sirap, färsk timjan och örtaromat. Skär upp aprikoserna i små bitar och blanda ner. Tillsätt sedan linfröna och solroskärnorna och rör om väl. Arbeta ned havrekli, rågkross och rågsikten och sist vetemjöl special och vetemjöl. Degen ska släppa bunken och inte vara kladdig men akta så du inte använder för mycket mjöl, då blir det stenhårt och kompakt.
  2. Låt degen jäsa i minst 25 min. Ju längre det får jäsa desto bättre. Grädda sedan brödet i 225 grader i avlånga formar, ca 25 min. Innan det åker in i ungen kan man strö på flingsalt ovanpå brödet då blir det riktigt gott!
  3. Brödet brukar få ett hårt skal direkt när det kommer från ungen men när det får svalna och helst dagen efter är det mjukt och fint. Lika gott, nybakt som dagen efter!
  4. Obs! Låt gärna linfröna blötläggas i rikligt med vatten några timmar innan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.