Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

En god tårta med choklad

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

En tårta som passar bra till bröllop och alla hjärtans dag men passar även andra dagar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Smält matfettet och tillsätt mjölken, låt koka upp. vispa ägg och socker pösigt tillsätt fettet och vätskan.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och ev. vaniljsocker. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbara kanter.
  3. Grädda i ugn vid 175° , ca 35-40 min Låt svalna och dela den i 3 delar.
  4. Marängbotten: Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
  5. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin botten.
  6. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du ritat.
  7. Gör samma sak med resterande maräng. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme.
  8. Låt svalna. Pensla smält choklad på marängbottnarnas båda sidor låt stelna.
  9. Mintkräm: Smält mintkrokanten i ett vatten bad eller försiktigt i mikrovågsugnen.
  10. Rör ihop övriga ingredienser till en slät smet. Häll sedan i den smälta mintkrokanten i smeten. Låt stå i en bunke med plastfolie över i rumstempererat.
  11. Dooleys tryffel: Bryt chokladen i småbitar i en bunke. Koka upp grädden och häll över den i chokladen. Rör om tills de blir en fin och slät smet.
  12. Bryt eller skär smöret i mindre bitar och rör ner i smeten tills smöret försvunnit. Blanda i dooleyslikören men ha inte i allt på en gång, smaka av och se själv hur mycket smak du vill ha i din tryffel.
  13. Ihopsättning av tårta. Börja med att ta en tårtbotten och bred över mint krämen. Lägg sedan på en av marängbottnarna och bred ut ca 1 cm med grädde.
  14. Tag sedan en till tårtbotten och bred ut dooleys tryffeln på den. Lägg på den sista marängbotten och bred ut ca 3-4 cm grädde.
  15. Lägg på den sista tårtbotten och bred resten av grädden runt hela tårtan så marsipanen eller sugarpasten kan fastna.
  16. Kavla ut marsipanen eller sugarpasten till ca 2-3 mm tjock och så stor att den täcker hela tårtan och lite till.
  17. Lyft försiktigt upp marsipanen eller sugarpasten med båda händerna och lägg den centrerat över tårtan. Släta ut marsipanen eller sugarpasten försiktigt över toppen av tårtan, men låt marsipanen eller sugarpasten hänga löst längst tårtans kanter. Sträck ut marsipanen eller sugarpasten med ena handen och tryck fast mot tårtans kant med den andra. Fortsätt att spänna marsipanen eller sugarpasten på tårtans motsatta sida. På så sätt undviker du alltför många veck på marsipanen eller sugarpasten.
  18. Dekorera sedan tårtan med en ros eller något annat som ni vill ska vara på.
  19. För er som inte vet är sugarpasten bra om man inte tål mandel eller helt enkelt inte gillar marsipan.
  20. Om man inte vill ha någon alkohol alls i tårtan så tar ni bara bort dooleysen.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Mizz_malin_fire 18 februari 2011

    Glömde skriva de att om man inte vill ha någon alkohol alls i tårtan så tar ni bara bort dooleysen.

  • Robinsdotter 14 juni 2011

    Väl skrivet recept! Skulle vara kul att testa till min sons namngivningsdag, men verkar vara väldigt avancerat för mig som kanske gjort 5 tårtor i hela mitt liv. Vi kommer vara 22 personer så det blir till att göra två i så fall, för det går inte dubbla smeten och tillagningstiden? En fråga till, går den att göra dagen innan kalaset eller blir den bara geggig då?

  • _Pucko_ 9 oktober 2011

    Undrar om sugarepasten inte svettas när man har grädde under? alla säger ju att man ska fodra sugerpaste tårta med smörkräm?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.