- Serverar: 12 portioner
- Tid: 15 minuter
Skriv ut
Mycket god variant på gravad lax
Instruktioner
- Dela fisken i 2 fileér, plocka bort alla ben.
Skär några skåror tvärs över skinnet men se till att inte skära i själva fiskköttet.
- Krossa vitpepparkornen grovt och blanda dem med salt och socker.
Krossa enbären grovt.
Tvätta citronen, skala bort det yttersta gula. Strimla skalet grovt.
- Riv dillen i bitar och lägg en del av den i en form. Strö över lite citronskal, en del av enbären och ungefär en fjärdedel av kryddblandningen.
- Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö över mer kryddblandning, citron och enbär, lägg på dill och ännu mer kryddblandning, citron och enbär.
- Lägg på den andra filén med skinnsidan upp, med den tjocka köttdelen mot den tunna. Strö över resten av kryddblandning, citron och enbär och lägg på mer dill.
- Ställ in hela formen i en rejäl plastpåse och stäng den. Låt formen stå framme i rumstemperatur i några timmar tills salt och socker har smält. Ställ den då i kylskåp i två dygn. Ta ut och vänd filéerna några gånger under tiden.
- Ta fram laxen efter två dygn och skrapa av alla kryddor så att gravningen avstannar.
- Ät och njut!
Publicerat den
3 september 2013
Liknande recept
Skriv kommentar