Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enbärsgravad lax

 
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

Mycket god variant på gravad lax

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela fisken i 2 fileér, plocka bort alla ben. Skär några skåror tvärs över skinnet men se till att inte skära i själva fiskköttet.
  2. Krossa vitpepparkornen grovt och blanda dem med salt och socker. Krossa enbären grovt. Tvätta citronen, skala bort det yttersta gula. Strimla skalet grovt.
  3. Riv dillen i bitar och lägg en del av den i en form. Strö över lite citronskal, en del av enbären och ungefär en fjärdedel av kryddblandningen.
  4. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö över mer kryddblandning, citron och enbär, lägg på dill och ännu mer kryddblandning, citron och enbär.
  5. Lägg på den andra filén med skinnsidan upp, med den tjocka köttdelen mot den tunna. Strö över resten av kryddblandning, citron och enbär och lägg på mer dill.
  6. Ställ in hela formen i en rejäl plastpåse och stäng den. Låt formen stå framme i rumstemperatur i några timmar tills salt och socker har smält. Ställ den då i kylskåp i två dygn. Ta ut och vänd filéerna några gånger under tiden.
  7. Ta fram laxen efter två dygn och skrapa av alla kryddor så att gravningen avstannar.
  8. Ät och njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.