Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enbärsmarinerad älggryta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Denna mustiga viltgryta med potatisgratäng passar bra så här i hösttider. Tänk bara på att förbereda rätten i god tid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i tärningar, ca 3x3 cm. Skala och hacka löken. Stöt kryddpepparn och enbären i en mortel.
  2. Blanda lök, öl, kryddnejlikor, kryddpeppar, enbär och timjan i en form. Tillsätt köttet, täck över med plastfolie och låt marinera cirka ett dygn i kylen. Låt köttet rinna av och spara 3 dl av marinaden. Sila marinaden.
  3. Smält smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar på relativt hög värme. Lägg köttet i en gryta och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Tillsätt 3 dl marinad och tomatpuré. Låt koka cirka en timma tills köttet är mört. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala smålökarna. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Lägg lök och morötter i grytan och låt koka ytterligare tio minuter. Rör ner crème fraiche. Salta och peppra. Koka upp.
  5. Gör potatisgratängen. Skala potatisen och skär den i skivor. Pressa vitlöksklyftorna. Lägg vitlöken i en kastrull, häll över mjölk och grädde. Värm tills det börjar sjuda. Lägg ner potatisskivorna i mjölkblandningen. Smaksätt med salt och svartpeppar. Låt sjuda cirka fem minuter, rör försiktigt. Tillsätt osten.
  6. Smörj en ugnsfast form. Häll över potatisblandningen. Grädda cirka 45 minuter tills gratängen är gyllenbrun. Servera älggrytan med potatisgratängen, vinbärsgelé och lite grönsallad.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • LillIda75 23 januari 2012

    Verkligen supergott! Enkelt att göra och potatis gratängen var suverän!! Den kommer vi göra flera gånger även älggrytan kan vi tänka oss att göra fler gånger gissar att det går göra på nötkött också.++++++

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.