Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enkla solbullar som alla kan baka

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 24 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Solbullar, med vaniljfyllning och en stor klick vaniljkräm är hutlöst dyra på ställen som 7-eleven, Shell etc. Gör de själv, det är enkelt! Gott blir det också. Är du smart gör du dubbel sats och fryser in huvuddelen innan du gräddar dem - bra när man får "oväntat besök".

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret till degen och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.
  2. Blanda smör och socker/vaniljsocker med gaffel.
  3. När degen jäst i 30 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet. Dela i fyra delar. Kavla ut tunt (observera att degen är rätt elastisk) och bred över smörsockerfyllningen. Rulla ihop till en rulle.
  4. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i (gärna stora) bullformar. Tryck till så att bullarna blir rätt breda. Ställ att jäsa under bakduk/handduk i 30 minuter.
  5. Blanda mjölk och grädde och vispa med marsanpulver. Prova dig fram, grädden gör att krämen lättare stabiliseras till en fast kräm. Ha i mer marsanpulver tills krämen är lagom fast.
  6. När bullarna jäst penslas de med ägg (som eventuellt blandats med några matskedar mjölk). Tryck en grop i varje bulle med - rentvättad - tumme och lägg i en klick vaniljkräm i gropen.
  7. Grädda i 225 grader varm ugn i 10-12 minuter eller ställ plåten i frysen så kan du ta fram och grädda efter behov.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Lotta62 1 maj 2010

    Ska det verkligen vara 2 tsk salt? Det låter väldigt mycket...

  • erajsko 3 maj 2010

    Hej, Bulldegen är i princip densamma som pirogdegen till mina kycklingpiroger och degen till mina sausage rolls (bullarna på bilden gjordes faktiskt av den deg som "blev över" när jag gjorde sausage rolls förra veckan). Att göra på det här sättet, att inte göra en "söt" deg till bullar är helt förkastligt enligt mina kvinnliga släktingar med "spisgener". Det enda problemet är att det är väldigt gott. Men så där "kan man inte göra" enligt dem. Men pyttsan, det kan man visst. Och det är det som är så kul med mat och bak. Att man kan prova sig fram, och göra "som man inte kan göra" med gott resultat. Hemligheten är att sältan i degen balanserar den söta fyllningen i bullarna (och vaniljkrämen). Men visst kan man minska saltmängden om du upplever det lite väl salt och oortodoxt. :-) Lycka till! /ERAJSKO

  • pihal 26 maj 2012

    Härligt smidig deg och kanongoda bullar. 5:a i betyg. Tror att jag skall pröva att använda denna deg när jag bakar kanelbullar också.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.