Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Enklare bearnaisesås

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 5 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

En riktig bearnaisesås kan ta väldigt lång tid att göra. Denna är enkel om man vill lägga 10 minuter på att göra en bearnaisesås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tag 2 kastruller och häll vatten i den ena ca 1-2 cm. Värm vattnet och sätt i kastrull 2 i den andra så det fungerar som ett vattenbad.
  2. Tag ca 25 gram smör och häll i det tomma och halvt uppvärmda kastrullen. Tillsätt även i dragonen
  3. När smöret smält tillsätt äggulorna och nu måste man röra hela tiden tills det tjocknat.
  4. När det tjocknat tar man ca 50 gram smör och häller i kastrullen. Rör om smöret tills det har smält. Och upprepa tills smöret är slut.
  5. Tänk på temperatur och tjockleken på såsen Genom att hälla i det kalla smöret reglerar du även temperaturen på bearnaisesåsen så att den håller sig mellan 40 och 60 grader.
  6. Blir det för varmt tag av kastrullen omedelbart från vattenbadet och häll i 1 msk vatten och rör om. Det går bra att hälla i rödvinsvinägern här också om det fortfarande är för varmt
  7. Smaka av med citron. peppar och ev ödvinsvinäger. Vill man ha lite starkare sås kan man ersätta vitpeppar mot cayennepeppar.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Alsing 28 september 2010

    Detta har jag provat många gånger. Dock utan måttangivelser. Ska ta och pröva din i helgen. Så här gjorde vi bearnise på restaurangen jag jobbade på i slutet av 80-talet. Dock användes någon form av smörbas istället, där det inte fanns salt med. Kanon tack!

  • Sofajj 14 oktober 2010

    Jättegod men blev tyvärr väldigt lös när jag gjorde den. Nån som har nåt tips? Kanske inte blev tillräckligt tjock efter att jag hällde i äggulorna? Annars är den supergod!

  • SirSkorpan 2 januari 2011

    Tyckte den vart mycket bra, mycket enkel och god! För någon som inte provat att göra bearnaisesås är detta recept perfekt, men man får som sagt komma ihåg att röra ;)

  • norbergs 2 januari 2011

    Tack för receptet, vi körde denna på nyårsfesten. Kanon. Vi gjorde en på smör o en på mildamargarin eftersom vi bara köpt ½ kilo smör... Båda blev goda, men smörsåsen vann stort enligt min dotter :) Lena

  • retromaria 27 april 2011

    jättegott!! tack för detta recept :-)

  • kicki_k 27 september 2011

    Kanonbra recept, tack, kommer att använda detta recept hädanefter

  • mammis 14 december 2011

    Blev jättebra

  • Malinasky 1 januari 2012

    Provade detta recept igår, och det blev väl okej. Smakade inte riktigt som bea brukar smaka! Dessutom var såsen oätlig idag, den var stenhård, så vet inte vad som gick snett.. Tyvärr, för det var ju superenkelt sätt att göra på! Väldigt smidigt!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.