Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Erövrarens äppelkaka

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

I boken "Tour de France" av Siv och Key L Nilson, där den här äppelkakan kommer från, har någon skrivit "God!" med blyerts ovanför receptet (jag köpte boken begagnad). Och god låter den!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg. Arbeta hastigt in vattnet. Kyl degen 1 timme.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt och blanda dem med socker, kanel och Calvados i en skål. Kavla ut degen. Klä en låg pajform, 26-28 cm i diameter, med degen, tryck till väl runt kanten och nagga bottnen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 250°, ca 10 minuter. Sänk värmen till 225°.
  3. Lägg i fyllningen och fortsätt grädda tills äpplena känns mjuka, ca 25 minuter. Hit kan kakan förberedas och ev vänta någon timme.
  4. Vispa äggvitorna till marängen hårt och tillsätt sockret litet i sänder under vispningen. Bred marängen över hela kakan och grädda i ca 150° tills ytan har fin färg.
  5. Sikta florsocker över och servera den ljummen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.