Äppelkakor i portionsformar som ångkokats istället för att gräddas i ugn – se där en favorit för både stora och små!
Instruktioner
- Smörj 4 små, ugnsfasta skålar. Fördela ½ dl av sockret i varje form och tillsätt 1 tsk färskpressad citron i varje. Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Portionera upp äppeltärningarna i de sockrade skålarna.
- Vispa ihop matfettet, citronskalet och äggen i en skål. Tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl och bakpulver, och vispa ner i äggblandningen. Fördela smeten över äppeltärningarna i skålarna.
- Täck skålarna med aluminiumfolie och knyt om foliet med hushållssnöre. Ställ skålarna i en panna och häll vatten i pannan, så att skålarna täcks till 2/3. Låt koka upp under lock.
- Ångkoka äppelkakorna 40–45 min. Ta av aluminiumfoliet från skålarna och lossa kakorna från kanten med en vass kniv. Slå upp kakorna på 4 tallrikar och ringla sirap över dem. Servera.
- Serveringstips
Servera äppelkakan tillsammans med varm vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde, som dessert eller till kaffet.
Publicerat den
30 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar