Tycker du om bredbara ostar? Sådan ost kan man lätt göra själv och få i varierade smaker.
Korrigerat med förslag på smaksättning.
Instruktioner
- Häll yoghurten i en kastrull och värm upp under omrörning på spis tills fingerljummen, dra av från värmen och stäng av plattan.
- Ta ett kaffefilter och placera i bryggartratt, sil eller liknande och placera över en tillbringare. Vill du ha två olika smaker på din ost så riggar du upp två kaffefilter att sila yoghurten igenom.
- När du kontrollerat att allt står stadigt så fyll upp filtret med den uppvärmda yoghurten, du kommer att få fylla på i omgångar eftersom allt inte får plats samtidigt. Låt sedan stå och rinna av i minst tre timmar eller över natten.
- När yoghurten runnit av har du kvar en fast krämig ostmassa i filtret som är klar att smaksätta. Flytta över ostmassan till en glasskål och smaksätt med salt, 2 krm per skål om du valt att göra två ostar.
- Du har nu en naturell färskost som du kan smaksätta fritt efter eget huvud.
- På bifogad bild är ostar kryddade med paprikapulver respektive pepparmix enligt ingrediensförteckningen, bäst är att prova sig fram till önskad kryddstyrka. Nästa gång jag tillreder färskost ska jag prova att smaksätta med pepparrot, kantarellmjöl eller klippt persilja.
Publicerat den
12 oktober 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack!