En läcker paj med äpplen, nötter, kanel och kardemumma som sprider väldoft i hela köket. Den får ett nytt charmigt utseende varje gång den bakas.
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Blanda mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Kör tills det blir smuligt eller hacka samman blandningen på ett bakbord med en kniv. Tillsätt det kalla vattnet och mixa några sekunder. Lägg degen i plastpåse i kylen i 1 timme.
Skala, dela och kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor. Blanda socker, kanel, kardemumma, nötter och potatismjöl i en stor skål, lägg i äppelskivorna och blanda runt.
- Pajen blir snyggast om du använder en springform som ”ram”, men ser personligare ut om du väljer att göra den på fri hand. Ta bort botten till springformen, ställ ringen på en plåt med bakplåtspapper. Knåda snabbt ihop degen och kavla ut den till en rundel mellan två bakplåtspapper. Lyft över degen till ringen och låt sidorna hänga över kanten. Lägg äppelblandningen i mitten, hyvla över smör och vik degkanten över äpplena, se bilden.
- Grädda i 40–50 minuter. Ta loss ringen och låt kakan svalna något. Pudra florsocker över och servera med vaniljglass eller en god vaniljsås.
Publicerat den
26 augusti 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Den här verkar väldigt god och ser rolig ut, måste testas!!!!
Har nu bakat farmarkakan, den blev väldigt uppskattad, som du skrev ser charmig ut. Avstod från nötterna pga allergi bland gästerna. Supergod och enkel att baka.