En av cajunkökets absoluta klassiker. Detta är en typisk "man tager vad man haver"-rätt.
Instruktioner
- Skär skinka och korv i småbitar. Skölj och hacka alla grönsakerna.
- Smält matfettet i en stor stekpanna. Häll i hälften av grönsakerna och fräs under ständig omrörning i ca 15 minuter. Krydda med lite kreolkrydda. Lägg över grönsakerna i en tjockbottnad gryta som sätts på svag värme. Kreolkryddor kan på vissa ställen vara svårt att få tag i. I många större matvarubutiker finns det ett sortiment av kryddor som kallas Charchere´s Creole Seasoning som är att rekommendera. Du kan även göra din egen kreolkrydda. Blanda 1 1/4 dl salt, 2 msk grovmalen svartpeppar, 2 msk paprikapulver, 2 msk vitlökspulver och 2 msk chilipulver. Blanda väl.
- Stek skinka och korv, krydda med kreolkrydda. Lägg ner skinkan och korven i grytan.
- Fräs och krydda den sista omgången grönsaker. Häll över i den andra grytan tillsammans med tomatkross, vinäger, sambal oelek, farinsocker, lagerblad, pressad vitlök, öl och vatten.
- Höj värmen och låt sjuda ca 15 minuter med locket på. Häll i riset. Låt koka upp. Ta grytan från värmen och låt den stå med locket på i ca 15 minuter. Ställ tillbaka grytan på plattan och låt koka i 4 minuter. Ta åter grytan från värmen och låt den stå och dra i 10 minuter med locket på.
Publicerat den
20 januari 2008
Skriv kommentar