Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Festbröd från Makedonien

(1 kommentar)  
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Detta är ett släktrecept från Makedonien från Kjell Damstedt på Cerealia, som i sin tur fått det av goda vänner i Grekland. Läckert till varje måltid, med sitt innehåll av fetaost speciellt till goda lammrätter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll vetemjöl, olivolja, ägg, salt och socker i matberedarens skål.
  2. Smula jästen över och häll på den fingervarma mjölken.
  3. Bearbeta degen med degkrokarna 5-6 minuter till en fast, smidig deg, som släpper skålens kanter.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. Kör några tag med degkrokarna. Vänd upp degen på mjölat bakbord.
  6. Kavla ut degen som till kanelsnäckor. Pensla med olivolja och smula rikligt med fetaot över. Rulla ihop och skär i 4 cm breda bitar. Sätt bitarna tätt i en form eller ring med 22 cm diameter.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°.
  8. Pensla med ägg. Strö över sesamfrön.
  9. Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 200°. Grädda 25-30 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • kjellod 14 april 2012

    Festbröd från Macedonien! Blev glatt överraskad då jag får se mitt eget recept här i matklubben, insänt av okänd MrsC. Här kommer historien bakom brödet. Idéen till brödet har jag fått 1991 från en kvinna från Macedonien i Jugoslavien, idag boende i Malmö. Jag anpassade receptet till svenska råvaror. Orginalreceptet är ett mörkare vetemjöl, vatten istället för mjölk och inget socker. Utseende i övrigt stämmer med brödet från Macedonien.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.