Detta är ett släktrecept från Makedonien från Kjell Damstedt på Cerealia, som i sin tur fått det av goda vänner i Grekland. Läckert till varje måltid, med sitt innehåll av fetaost speciellt till goda lammrätter.
Instruktioner
- Häll vetemjöl, olivolja, ägg, salt och socker i matberedarens skål.
- Smula jästen över och häll på den fingervarma mjölken.
- Bearbeta degen med degkrokarna 5-6 minuter till en fast, smidig deg, som släpper skålens kanter.
- Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Kör några tag med degkrokarna. Vänd upp degen på mjölat bakbord.
- Kavla ut degen som till kanelsnäckor. Pensla med olivolja och smula rikligt med fetaot över. Rulla ihop och skär i 4 cm breda bitar. Sätt bitarna tätt i en form eller ring med 22 cm diameter.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225°.
- Pensla med ägg. Strö över sesamfrön.
- Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 200°.
Grädda 25-30 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
Publicerat den
1 februari 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Festbröd från Macedonien! Blev glatt överraskad då jag får se mitt eget recept här i matklubben, insänt av okänd MrsC. Här kommer historien bakom brödet. Idéen till brödet har jag fått 1991 från en kvinna från Macedonien i Jugoslavien, idag boende i Malmö. Jag anpassade receptet till svenska råvaror. Orginalreceptet är ett mörkare vetemjöl, vatten istället för mjölk och inget socker. Utseende i övrigt stämmer med brödet från Macedonien.