Mer som en karlsbadersemla, lätt och luftig. Bakas på kall mjölk och rumsvarmt smör. Tar längre tid att jäsa men är absolut värt besväret. Blir två tårtor som räcker till åtminstone 12 personer.
Instruktioner
- Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet blandat med bakpulver. Klicka ner smöret och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i assistent.
- Jäs övertäckt ca 1 ½ timme.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i två lika stora delar som formas till runda, släta bullar. Platta till dem lite.
- Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs i ytterligare ca 45 minuter.
- Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen, 200º, i 20-25 minuter. Låt kallna övertäckt med bakduk, gärna på galler.
- Skär ett lock av varje bulle och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk till en slät smet.
- Fördela fyllningen i bullarna och klicka vispad grädde över. Lägg på locket utan att trycka till för mycket.
- Tips:
Till alla hjärtans dag gräddar jag dem i en form av ett hjärta.
Publicerat den
4 februari 2010
Kommentarer
Skriv kommentar
Tips till söndan!
Denna semeltårta har jag bara hittat på kondis tidigare. Fyll grädden med pistage så blir det ännu godare.