Läcker paj med ljuvlig fyllning av mandlar och fikon.
Instruktioner
- Skålla och skala mandeln. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna. Kör allt i matberedare tills det blir finfördelat.
Tillsätt mjöl, smör, socker och salt. Kör igen tills det blir smuligt. Häll i en blandningen av ägg och iskallt vatten.
Kör igen tills det blir en deg.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en boll och tryck ut den i en smord form. degen räcker till en form som är 25 cm i diameter, men man kan förstås ha mindre.
Tryck upp på sidorna så att den är tunn och fin. Täck med plastfolie och stoppa in i frysen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut pajen och pricka pajskalet med en gaffel.
Förgrädda skalet i 10-12 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
- Bred aprikosmarmelad över den förgräddade bottnen.
Skär bort stjälkarna på fikonen och halvera dem. Lägg i fikonen. Skålla mandeln och dela den på längden.
- landa äggula, socker och mjölk. Pensla blandningen på de synliga delarna av kakan. Grädda i 25-30 minuter. Passa noga så att kanten inte blir bränd.
- Servera pajen varm eller ljummen med vaniljglass eller turkisk yoghurt.
Publicerat den
20 juni 2012
Liknande recept
Skriv kommentar