Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fikonpaj med mandel

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Läcker paj med ljuvlig fyllning av mandlar och fikon.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skålla och skala mandeln. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna. Kör allt i matberedare tills det blir finfördelat. Tillsätt mjöl, smör, socker och salt. Kör igen tills det blir smuligt. Häll i en blandningen av ägg och iskallt vatten. Kör igen tills det blir en deg.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en boll och tryck ut den i en smord form. degen räcker till en form som är 25 cm i diameter, men man kan förstås ha mindre. Tryck upp på sidorna så att den är tunn och fin. Täck med plastfolie och stoppa in i frysen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajen och pricka pajskalet med en gaffel. Förgrädda skalet i 10-12 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Bred aprikosmarmelad över den förgräddade bottnen. Skär bort stjälkarna på fikonen och halvera dem. Lägg i fikonen. Skålla mandeln och dela den på längden.
  5. landa äggula, socker och mjölk. Pensla blandningen på de synliga delarna av kakan. Grädda i 25-30 minuter. Passa noga så att kanten inte blir bränd.
  6. Servera pajen varm eller ljummen med vaniljglass eller turkisk yoghurt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.