Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finska surdegsbröd

(1 kommentar)  
  • Serverar: 16 portioner
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Att baka med surdeg är det ursprungliga sättet att baka. Det tar tid, räkna med två dagar från start till färdigt bröd. Surdegsjäsningen gör att järnet i brödet tas upp lättare av kroppen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en slät smet. Täck med plastfilm. Ställ gärna lite varmt i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar.
  2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand och 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt i 1 timme.
  3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 16 bitar. Rulla till bullar och kavla till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg kakorna på plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Efter ett lätt tryck med pekfingret ska degen snabbt resa sig.
  4. Värm ugnen till 275°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-20 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Tutish 3 juni 2010

    Hejsan:) Detta verkar jättegott! Men hur många timmar/dagar/veckor ska surdegen "surna till" sig? Verkar sjukt gott i varje fall, mumsigt värre! Hade

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.