- Serverar: 16 portioner
- Tid: 1 dag 2 timmar 50 minuter
Skriv ut
Riktigt grova rågbröd. Snarlika de industriella man köper i butik fast mycket godare och fri från alla konstiga tillsatser. Lite pyssliga men det tillhör. Det är det värt. Favoritbrödet för tillfället.
Instruktioner
- Dag1
Ljumma filmjölken till 37grader. Rör ut jästen och rör ner rågmjölet. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemp ett dygn.
Dag2
Blanda vattnet och surdegen från dag 1. Tillsätt salt, ättika, och sirap(honung). Blanda i vetemjölet och nästan allt rågmjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa i minst 2h, till dubbel storlek.
- Arbeta degen i bunken och ta upp på bordet. Degen är ganska lös. Dela i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en kaka 20cm i diameter. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ca30 min och nagga innan du gräddar.
Grädda mitt i ugnen 175grader i 20min. Låt svalna på galler under bakduk. Skär ett snitt i kanten på kakan runt om hela och riv med hjälp av gaffel till två tunna kakor. Förvara i tät burk eller plastpåse så att de inte torkar för mycket. Bör mogna ett dygn innan det avnjuts med lite god ost.
Publicerat den
14 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gav detta recept till mamma som bakade de och hon tyckte att de var nästan lika goda som köpebröd och de var väldigt lätta att baka ut.
Jättegoda och lättbakade!!
Tacktack :) Dom här blev verkligen jättegoda!!
Tack för ett jättebra recept! Baket lyckades på första försöket! Jag ville ha portionsbröd som är lätta att ta upp en åt gången ur frysen, så jag gjorde 32 små rågkusar och de blev jättebra. Bytte vetemjölet mot fullkornsvetemjöl ljust och milt för det var vad jag hade hemma. Ger betyg 5 av 5!