Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finska surskorpor

 
  • Serverar: 60 portioner
Skriv ut

Finska sur skorpor i typ som de Ålänska Till dessa behövs Finsk surdeg med potatis som ska sättas ca 5 dagar innan bakningen Finsk surdeg med potatis ( flytande) Surdegen med potatis blir mycket sur. Den får en aromatisk, kraftig smak som gör den särskilt lämplig till sursött bröd. Vill man spara deg till senare tillfälle kan man göra fast surdeg genom att arbeta in så mycket fint rågmjöl att degen går att rulla till längder. Skär längderna i bitar om 100g. Rulla dem i mjöl och frys dem. ½ l ljumt vatten ½ l (275g) fint rågmjöl ½ msk socker 1 liten råriven potatis Blanda samman alla ingredienser till en vällingliknande blandning. Låt stå på varm plats 4-5 dagar. ( Till sötsura finska limpor, sura skorpor)

Ingredienser

Instruktioner

Sätt ugnen på 275 grader. Smula jästen i degbunken. Lös upp den lite ljumt vatten. Tillsätt surdegen och blanda den med jästen. Smält Istret och blanda i filmjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Häll i blandningen i deg bunken och tillsätt kummin, salt och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt det jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme) på varm och dragfri plats. Ta upp degen på bakbordet och rulla ut den till två längder. Dela varje längd i fyra lika stora delar. Kavla dem till runda kakor ca 1½ cm tjocklek. Lägg dem på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ugn ,275 grader i ca 10 minuter. Skär upp i sidorna och riv dem i två delar dela varje rundel i 4 bitar. Torka dem till skorpor på svag ugnsvärme. Ca 125 grader gärna med ugnsluckan lite på glänt sista tiden.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.