Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gratinerad slätvar med duchessepotatis

 
  • Serverar: 5 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Slätvar som smälter i munnen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Slå på ugnen på 180 grader
  2. Fond: Rensa och filea fisken och rengör skrovet. Ta bort gälar och huvud – släng!
  3. Hacka purjolöken och ta av foten på champinjonerna. Lägg hattarna åt sidan. Fräs purjo och champinjonfötter med lite olja i en kastrull. Lägg i fiskrenset. Slå på vatten så det täcker. Tillsätt lagerblad och några vitpepparkorn. Sjud i ca 20 minuter. Skimra av skummet som lägger sig på ytan. Sila av fonden och reducera till ca 3 dl återstår. Ställ åt sidan.
  4. Fisk Hacka schalottenlök och lägg i en smord form. Vik och lägg på fiskfiléerna och champinjonhattarna. Slå över vitt vin och den kokade fonden. Täck över formen med smörpapper. Ställ in fisken i ugnen tills den är klar, 15-20 minuter. Ta ut fisken och ställ åt sidan - men håll fisken varm!
  5. Ta ur champinjonhattarna och lägg åt sidan. Vrid upp ugnen till 200 grader. Slå över fonden (från ugnsformen) i en kastrull tillsätt all grädde förutom 1 dl. Koka en god sås och smaka av med salt och kajennpeppar. Blanchera sparrisen, pilla räkorna. Vispa den resterande grädden lätt. Duchessepotatis Skala och koka potatisen. Pressa potatis med potatispress. Rör i äggulor, smör och olja. Krydda med salt och peppar och smaka av med muskot. Låt moset svalna. Spritsa det svala moset runt kanten på en ugnssäker form. Rör i den vispade grädden i såsen. Lägg fisken i ungsformen. Slå över såsen över fisken och gratinera i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.
  6. Vid servering Garnera med räkorna, champinjonerna, sparrisen och dill.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.