Fisksoppa med aioli

En god fisksoppa i fransk stil. Aiolin som serveras till soppan är en mkt användbar majonäs. Den passar till grillat kött, råa grönsaker och kokt fisk.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: aioli, fisk, fisksoppa, soppa

Ingredienser

1/2 gul lök
½ stånd fänkål
1 msk olivolja
1 burk hela tomater
1 l vatten
2 ½ fiskbuljongtärningar
3 dl torrt vitt vin
1 pkt saffran 0,5g
½ tsk anis
½ tsk timjan
1 lagerblad
200 g räkor med skal
400 g fiskfilé
1 burk musslor i vatten
Salt
Vitpeppar

Aioli:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
3 dl olja, hälften oliv och resten majs el rapsolja
Salt
Vitpeppar
½ citron, saften av
4 pressade vitlöksklyftor
Ev några stänk tabasco

Betyg (2 röster)
Antal personer
4-5
Visningar:
4661
Sparat:
70

Gör så här

Börja med aiolin.
Se till att alla ingredienser håller samma temperatur, rumsremperatur är att föredra. Används mixer eller matberedare är det nästan omöjligt att misslyckas med majonäsen. Blanda äggulor och senap. Tillsätt oljan droppvis medan mixern kör eller under kraftig vispning. När en del olja absorberats kan man fortsätta att hälla i en tjockare stråle. Smaksätt med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Kyl aiolin.

Skiva lök och fänkål till soppan. Stek skivorna i olivoljan så det mjuknar utan att ta färg. Häll på tomater, buljong, vin och kryddor. Låt puttra i 20-25 min utan lock. Skala under tiden räkorna. Skär fisken i lagom soppbitar. Låt musslorna rinna av väl.
Sjud fiskfilén i soppan under lock tillls den är precis genomkokt. Lägg i skadjuren och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan rykande het med aiolin att klicka i och ett riktigt gott bröd.

LIKNANDE RECEPT

Fisksoppa recept
av Luna
över 2 månader
av Kaneta
över 2 månader
av hobbe69
över 2 månader
av lennali
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.