Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fläskfilé i glöggsås med sötpotatispuré

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En väninna bjöd på denna rätt och jag blev chockad över hur gott det var med glögg i mat. Vem hade kunnat tro det?

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa köttet från hinnor och salta och peppra ordentligt. Är filén för stor för att få plats i en stekpanna så dela på mitten. Hetta upp en klick smör och bryn filén så att den får en fin stekyta. Lägg fläskfilén i en ugnsfast form.
  3. Skala och hacka vitlöken och bryn den hastigt i lite smör i samma och ej diskade panna som köttet stektes i. Häll glöggen i pannan, låt det fräsa upp medan du rör om så att smakerna från köttet blandas. Häll glöggen runtom köttet.
  4. Hacka nästan alla timjan och strö över köttet. Spara några kvistar till dekoration. Täck formen med folie och ställ in köttet i ugnen tills de har en innertemperatur av 60 grader när du mäter i den tjockaste delen. Lyft upp fläskfilén på en skärbräda och låt den vila medan du gör klart såsen och sötpotatispurén.
  5. Skala och skär sötpotatisarna i grova bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk, ca 15-20 minuter. Häll av vattnet genom en sil och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Värm grädde eller mjölk med smör så det smälter. Häll det över potatisen och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar. Potatisen är ganska söt så snåla inte med saltet.
  6. Sila glöggskyn från formen direkt ner i en vid kastrull. Rör i tomatpurén och smula i buljongen. Låt det koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Vispa i maizenaredningen och låt det koka upp. Dra kastrullen från värmen.
  7. Skiva fläskfilén, salta och peppra på snittytorna och garnera med resten av timjanen. Servera med såsen och sötpotatispurén.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.