- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 2 timmar 20 minuter
Skriv ut
Fläskkarré brukar traditionellt plommonspäckas eller fyllas med örter, här kommer den äppelspäckade fläskkarrén. Det finns massor med spännande recept på just fläskkarré på MK. Men det här verkar vara det första på karré som späckats med äpple! Kryddningen är också lite annorlunda, tanken gick till att äpple och curry tillsammans med mald ingefära passar väldigt bra ihop. Servera med nystekt färskpotatis beströdd med mycket persilja.
Instruktioner
- Skala och kärna ur äpplet, skär det i tunna klyftor.
- Putsa köttet och stick skåror med en kniv rakt ner i köttet.
Fyll skårorna med äppelklyftor.
- Bind upp steken ganska hårt med bindgarn.
- Blanda samtliga kryddor i en skål och gnid in köttet noga med kryddblandningen.
- Lägg köttet på en liten ugnsplåt eller i en ugnsfast form med lite matolja i bottnen.
- Smält smöret och blanda med olja och soja.
- Sätt in steken i 175° varm ugn i ca 10 minuter, ta ut och pensla steken med smör, olja och sojablandningen, pensla ett par gånger till under stektiden.
- Skala och skär morötterna i mycket tunna stavar, skala och hacka vitlöken, värm upp olivoljan i en vid kastrull och lägg i vitlöken och morötterna, låt fräsa en stund, dock utan att det tar färg. Häll på grönsaksbuljongen och låt det puttra tills morötterna är nästan klara, de skall ha tuggmotstånd kvar.
- Stek karrén till en innertemperatur av 83°, ta ut och svep in i aluminiumfolie.
- Häll tre dl mörk oxbuljong på stekplåten, blanda och sila upp i en kastrull, låt koka ihop en stund.
- Smält smöret till såsen i en gryta, låt mjölet fräsa med någon minut, häll på steksky och grädde och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar om det skulle behövas.
- Ta bort steksnöret från karrén och skär upp den i tunna skivor, lägg upp på serveringsfat med morötterna runt omkring.
- Sila upp såsen i en skål.
- Servera med kokt eller stekt potatis.
Publicerat den
16 juni 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett toppbetyg till denna rätt.
Det här tyckte jag var mycket godare än plommonspäckad fläskkarré, dessutom var såsen ovanligt god. Kommer att göra detta fler gånger.
Sanslöst gott, bättre än med plommon
Det var verkligen mycket gott. Kommer att gora denna ratt fler ganger.
Verkligen gott, en favorit blir det.
Jättegott! :-)