Semlornas drottning! Gör en snygg och flätad semmelkrans och skär den i portionsbitar.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, nymald kardemumma, salt, smör och vetemjölet, lite i taget. Knåda degen kraftig i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
- Dela degen i 2 delar. Dela varje del i vardera 3 bitar. Rulla ut de 6 bitarna till längder, ca 60 cm. Fläta ihop dem 3 och 3 och bilda 2 kransar. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg varje krans i en smord form med löstagbar kant, 23-24 cm i diameter. Lägg kransen ca 2 cm från kanten. Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt dem svalna i formen. Skär av ett lock på kransarna. Gröp ur mittsträngen på bottnarna.
- Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg den i en sträng i mitten på kransarna. Vispa grädden och bred eller spritsa den på kransarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker innan servering.
Publicerat den
16 februari 2015
Liknande recept
Skriv kommentar