Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Söndagsteken är tillbaka! I klassisk tappning betyder det fläskstek med knaprig svål, potatis och god sås. Avsätt ett par timmar till tillagningen och njut i godan ro av saftigt kött och syrlig sås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Skär skåror genom svålen med en vass kniv, både längs- och tvärgående, så att det bildas ett rutmönster. Salta och peppra bogen runt om.
  3. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och grovhacka äpplet. Lägg lök- och äppelhack i en ugnssäker form och lägg bogen ovanpå. Häll på ca 1 dl vatten och ställ i nedre halvan av ugnen. Ös köttet med steksky då och då och häll på mer vatten så att det inte torkar ut i formens botten och blir bränt.
  4. Skala potatisarna. När köttet stekt ca 1 timme läggs de ner i samma form. Sätt in en stektermometer i bogen och fortsätt ösa köttet och vända potatisarna då och då. Ta upp köttet när innertemperaturen är 72º och lägg det att vila på ett fat.
  5. Lyft över potatisarna till en annan ugnssäker form, öka ugnsvärmen till 225º och låt potatisarna steka vidare tills de får fin färg. Koka brysselkålen. Blanda den stekta potaisen med finhackad persilja. Skär köttet i jämna skivor.
  6. Sås: Sila stekskyn genom en finmaskig sil. Mät mängden och tillsätt vatten så att det blir 3 dl. Häll i en kastrull och tillsätt grädde och buljongtärning. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Rör ut mjöl i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ca 5 minuter. Blanda ner gelé och fint tärnat äpple strax före servering.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • biggan1 8 februari 2013

    Detta var mycket gott. Såsen var värd 5 stjärnor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.